Magyar leiras:

„Merengj most el, milyen volna, nem halasztani holnapra, mi fáj, mi muszáj,

mert ketten együtt, te és magad, átrágjátok a világot.”      Harka Sára, Saját válladra

A Bordó krizantém, az Orange the World nemzetközi kampány felhívására született 3 évvel ezelőtt. Ez a kampány a világon mindenhol a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja köré szerveződik. A rendezvénysorozat célja, hogy más, a művészetek finom hangján beszéljen a témáról. Így kapott helyet az évek alatt festmény és tematikus fotókiállítás, improvizációs színház, gyökereket kutató népzenei előadás, gitármuzsika, és irodalom. A program elengedhetetlen részét képezik a szakmai előadások is.

A Sororptimist International Budapest CORVINUS Club, Bordó krizantém rendezvénysorozatának alaphangulatát az idei évben, Harka Sára, Saját válladra című verse határozza meg. Az ebből a versből készült youtube videó közzétételével indul a program, amit angolul feliratozunk, hogy nemzetközi szinten szólíthassa meg az érintetteket.

Első eseményünk november 9-én 18 órakor, Kiss Andrea fotóművész, ÉN című kiállítás megnyitója lesz. Közreműködik Olasz Szabó Soma színművész.

Kiss Andrea vizuális művész, akinek egyedi fotótechnikával készült „szelfjei” a női lét titkait kutatják, így vall magáról:

„A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen két diplomát szereztem. Az alkotómunka során az érdeklődésem a tárgytervezéstől a képzőművészet felé fordult. 2014-től digitális fotózással foglalkozom a grafika és papírmetszés mellett. 2015-ben mutattam be először kiállítás keretében a fotográfiáimat, majd az év végén kiadásra került egy könyv az első munkáimból femMe címen. Még ebben az évben keresett meg egy spanyol kiadó, aki 5 könyvet nyomtatott ki a fotográfiáimmal a borítón, majd ezt követte további 14, különböző országokból (olasz, görög, román, dél-koreai, magyar) most folyamatban van még kettő. A fotográfiák a személyes naplóm részei, saját életem egy-egy „megfagyasztott” pillanatát adom át a nézőnek, melyben felfedezheti önmagát.”

Az alkotások november 26-áig tekinthetőek meg a Hegyvidék Kulturális Szalon Tamási Áron termében.

Ezt követi egy segítő, szakmai előadás november 17-én 17:30-tól.

Az énerő felszabadítása sorsfordító helyzetekben cím, olyan gondolatköröket bontogat majd tabuk nélkül, mint a nemek harctéri neurózisa, avagy más hangon a kapcsolati bántalmazásról, menni vagy maradni? Döntés és elmozdulás egy megrekedt kapcsolatból, Miért vagyok én a vesztes fél? Gondolatok a bántalmazotti lét hátteréről.

Előadóink: Róza Rachel, klinikai szakpszichológus, az Integrál Női Közösség alapítója, a Nők Más Hangon tanácsadó és Pszichoterápiás központ szakmai vezetője

Hunyadi Krisztina, egyetemi szakvezető, válási szakmediátor, család és gyermekvédelmi szakértő, és

Preisz Éva Eszter, pszichiáter, pszichoterapeuta, tréner

Tudásuk, empátiájuk, elkötelezettségük a hivatásuk és a téma iránt, egységet alkot. Ők együtt úgy beszélnek más hangon a kapcsolati erőszakról, hogy az mindenkor tanulságos, ébresztő és erőt adó élmény.

A rendezvénysorozat november 24-én 18 órakor a Saját válladra című művészeti esttel zárul.

Kiss Andrea fotóművész négy képéhez, pályázatot hirdettünk Lackfi János írói kurzusán.

A pályázatra olyan hitet adó, biztató, ébresztő műveket kértünk, amelyeket, ha egy érintett a kezébe vesz – legyen az férfi vagy nő – erőt meríthet belőle a továbblépéshez, nehéz pillanataiban. A legjobb alkotásokból kiadvány készül.

A bírálók Hajnal Éva költő, a Litera-Túra Kiadó és Litera-Túra Művészeti Magazin és Folyóirat tulajdonosa, főszerkesztője, valamint Posta Marianna költő, író, szerkesztő.

Az így született irodalmi művek körül a legjobb kilencet ezen az esten, maguk az alkotók olvasnak fel.

Közreműködik Lőrinc Judit operaénekes, akitől olyan áriákat hallhatunk, amelyek valamilyen módon megjelenítik a bántalmazás témáját, pl. az Éjkirálynő áriáját is.

 

Lőrincz Judit tanulmányait a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban, Münchenben, a Richard Strauss Konzervatóriumban, és Frankfurtba, a Hochschule für Musik und Darstellende Kunst művészeti Főiskolán végezte, ahol operaénekesi diplomát szerzett.

Énekesi karrierje a La Stagione barokk zenekarral, Michael Schneider vezetésével kezdődött Németországban. 1997-ben Ausztráliába, Sydneybe került, ahol John Davies nemzetközi énekmester tanítványa lett, különös hangsúlyt fektetve koloratúr készségére, technikájára. Ausztráliában Mozart A varázsfuvola Éj királynőjeként debütált Perth-ben, majd énekelt Brisbane és Melbourne főbb operaházaiban is. Vendégszerepelt az Amerikai Egyesült Államokban, Észak-Karolinában. 2009-ben hazaköltözött. Még ebben az évben a Magyar Állami Operaház szerződtette Mozart A varázsfuvola Éj királynője szerepére.

Rendszeres vendégművésze a Szolnoki Szigligeti Színháznak és a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak. Visszatérő művésze a Győri Nemzeti Színháznak. Szabadúszóként az ország főbb városaiban szerepel opera- és operettcímszerepekben. 2015-ben megkapta a Megyei Príma díjat.

A rendezvény ingyenes.