Magyar leiras:

Az Amerika őslakóinak nagy kultúrái című sorozat negyedik és egyben utolsó előadásában az inkákról lesz szó, akik a kontinens déli részének nyugati oldalán Tawantinsuyu néven a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb birodalmát hozták létre. Tündöklésük és bukásuk nem egészen egy évszázad alatt zajlott le, csupán ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy a későbbi birodalmi főváros, Cuzco környékéről kiindulva számos népet meghódítsanak és adófizetőjükké tegyenek, kultúrájukat integrálják, majd áldozatul essenek a spanyol gyarmatosítók hatalom- és vagyonszerzési törekvéseinek.

Az inkák tökéletesen szervezett társadalmat működtettek. Az uralkodó, a Nap fia és a szegények jótevője mindenkiről gondoskodott, az alattvalók pedig közmunkát végeztek, illetve háborúskodtak. Az Andok magas hegyei között rendkívüli szakértelemmel folytattak teraszos földművelést, azóta sem utolért minőségű textileket állítottak elő, kipuknak nevezett csomózott fonalakon mindenről pontos nyilvántartást vezettek, falazási technikájukat és útjaikat ma is megcsodálhatjuk.

A fehér ember előtt 1911-ig ismeretlen Machu Picchu káprázatos fekvésével és feltárt épületeivel a világ egyik legismertebb látványossága, és még néhány más hasonló településről is tudunk, amelyek egyelőre turisták számára nem megközelíthetőek.