Magyar leiras:

Az Amerika őslakóinak nagy kultúrái című sorozat harmadik előadásában az aztékokról lesz szó, akikkel hatalmi, államszervezési szempontból ért csúcsára a mezoamerikai civilizáció.

Az északról dél felé vándorló aztékok törzsi istene, Huitzilopochtli azt parancsolta népének, hogy ott telepedjenek le, ahol megpillantanak egy fügekaktuszon ülő sast, kígyóval a csőrében. Ez a hely az egykori Texcoco-tó partján volt, és valóban ott épült fel a ragyogó azték főváros, Tenochtitlan, amely a spanyol gyarmatosítókat is elbűvölte, de sajnos nem akadályozta meg abban, hogy lerombolják. Az a kevés, ami Tenochtitlanból maradt, ma Mexikóváros főterén látható.

Az aztékok tökéletesen szervezett társadalmában férfiak és nők egyenlők voltak, általános tankötelezettséget vezettek be – és különösen véres emberáldozatokat mutattak be az isteneknek. A birodalom még 100 éves sem volt, amikor Hernán Cortés maroknyi spanyol hódítóval és az azték uralom ellen fellázadó egyéb indián népek igencsak hathatós segítségével 1521-ben elfoglalta. Az aztékok után kézzel foghatóan csak minimális épített örökség, néhány kódex, kerámia, madártoll kompozíció és gyönyörű kőfaragványok maradtak.