Magyar leiras:

Utolsó alkalom: Június 25.

Hozd magad formába a hastánc segítségével!

Mi a hastánc?

A hastánc (Raks Sharki) egy csodálatos, nőies keleti táncstílus, amely rendkívül jótékony hatást gyakorol testileg és lelkileg egyaránt. Kecsesen lágy, vagy éppen dinamikus mozdulatai segítenek megélni, kibontakozni a nőiességet.

Mire jó?

Ortopéd orvosok ajánlják a hastáncot. Javítja a testtartást, fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet. Jótékony hatással van az egész gerincre. Erősíti a gerinc tartóizmai, a hasi – és alhasi izmokat. Jótékony hatással bír a női szervekre, vérkeringés javító, emésztést segítő hatású. Megszüntethetőek vele az ülőmunkából és egyéb okból kifolyólag jelentkező nyak, váll és hátfájdalmak. Rendszeresen végezve alakformáló hatású.

Kinek ajánlott?

A hastáncot testalkattól függetlenül bárki elsajátíthatja, akinek nincsenek különösebb szervi problémái. Ha mégis lenne, mindenképpen érdemes előtte egy orvossal konzultálni, hogy ajánlja-e ezt a fajta mozgást.

Az óra felépítése

Az órákat bemelegítéssel kezdjük és levezetéssel zárjuk. Változatos arab, török és különféle dallamos világzenékre tanuljuk, gyakoroljuk a hastánc alapmozdulatait. Később a mozdulatokat kombináljuk, majd koreográfiákat tanulunk. Amikor már biztosabban beépültek a mozdulatok, különféle stílusokat is kipróbálunk és eszközhasználatot is tanulunk, pl. fátyol, bot, kard, csörgődob, Íziszfátyol.

Javasolt öltözet

Testhezálló póló, trikó vagy top. Csípőre letolható nadrág vagy leggings. Rojtos strandkendő vagy rázókendő, amit csípőre kötünk (nem gond ha nincs, később is beszerezhető). Mezítláb, zokniban vagy tornapapucsban táncolunk az órákon.

Aggodalmak

Ne aggódj amiatt, ha túl kövérnek vagy túl soványnak érzed magad. A hastánc minden testalkat számára ideális. Ha teltkarcsúbb az alkatod, akkor a különféle rázások gyönyörűen megnyilvánulnak, ha viszont vékonyabb vagy, akkor a hullám mozdulatok fognak jól állni. Ezek persze nem kőbe vésett törvények. Bármely mozdulat a kedvenceddé válhat. Lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben. Ebben is segít a hastánc. Készen állsz a kalandra? 🙂

A „nincs is hasam, mit rázzak?” kérdésre a válasz: a hastánc a nevével ellentétesen nem csak a has táncoltatásáról szól! Az egész test, minden porcikájában, izoláltan mozdul, a hastánc közben.

„Mindez jól hangzik, de meg tudom én ezt tanulni?” Tégy egy próbát! Mit veszíthetsz? Hozd el egy barátnődet, kolléganődet vagy bárkit, akivel nagyobb biztonságban érzed magad, ha szégyenlős vagy. Érezd kalandnak, játéknak. Sokat fog adni!

„Na jó, lehet, hogy megtanulom. De mennyi idő alatt?” Nem érdemes ezen gondolkozni. Van aki gyorsabban tanul és van aki lassabban. Lényeg, hogy élvezd a tanulás folyamatát és a mozgás örömét!