Magyar leiras:

Zonda Igor igazi fanatikusa hangszerének és a jazz műfajnak. Leginkább a kisebb, letisztult hangzású zenei formációkat kedveli, ennek tükrében hozza el a Hegyvidékre is Jazz Együttesének produkcióját a „Zonda meets Gyárfás” jazz estet.

Gyárfás István a magyar jazzvilág jeles képviselője. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szerezte. Amellett, hogy állandó vendége hazai jazz fesztiváloknak több nagysikerű koncerteket adott Európa-szerte.

 

Gyárfás István, művésznevén Gyafi, Budapesten, 1962-ben született. Az 1983-as “Ki mit tud”-on való népszerű televíziós szereplésük után kötelezte el magát végleg a zene iránt. Felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakára, amely akkoriban a legmagasabb szintű képzést nyújtotta ebben a stílusban, mivel az ország legkiválóbb jazz-muzsikusai tanítottak itt. A jazz-gitár, mint fő hangszer mellett hangszerelést és improvizációt tanult, volt alkalma kipróbálni magát a kombó- és bigband játékban. 1987-ben kiváló minősítéssel tanári- és előadóművészi diplomát kapott. Ezekben az években hívta életre saját trióját, a Gyárfás Triót, amely azóta is folyamatosan működik, de számos hazai és külföldi énekessel játszott duóban és más formációkban is. Akkoriban kapta első komolyabb felkéréseit, így jutott el a legrangosabbnak számító hazai jazz fesztiválokra, többek között a Debreceni Jazz Napokra, a Szegedi- és a Nagykanizsai Jazz Fesztiválra, de szép sikerrel szerepelt zenekarával Csehszlovákiában és a Wroclaw-i Jazz Fesztiválon is. Ezzel együtt az a megtiszteltetés érte, hogy a magyar jazz-élet több kiemelkedő alakja is meghívta saját zenekarába, mint szólista, velük azóta is tart már a barátsággá alakult szakmai együttműködés. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézete jazz szakán végzett, ahol 2001-ben ismét kiváló minősítéssel, jazz-gitár előadóművész és tanár diplomát szerzett. Ekkor már több hanglemez volt a háta mögött, ezek közül az első 1989-ben a Hungaropop kiadó gongozásában jelent meg, “Captive Dreamer” címmel (Winand Gábor énekessel, Hárs Viktor bőgőssel és Sramkó János dobossal). Időközben szinte minden élvonalbeli magyar-, és számos világsztárnak számító amerikai muzsikussal volt szerencséje együtt játszani, velük közösen mesterkurzusokat tartani. Azóta is állandó résztvevője a hazai zenei életnek, ezzel együtt gyakran tesz eleget külföldi meghívásoknak. Rendszeresen koncertezik a fővárosi- és vidéki klubokban, fesztiválokon, a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiváltól, a bánki Louis Armstrong Jazz Fesztiválig, a kapolcsi Művészetek Völgyétől, a Művészetek Palotájában évente megrendezésre kerülő New Orleans Fesztiválig. A világ számos országában koncertezett, így jutott el Nagy Britanniába, Finnországba, Szíriába, Izraelbe (Yafo Jazz Festival), Indonéziába (Surabaya, Bandung, Jakarta Jazz Fesztivál), két kenyai turném során fellépett a Nairobi National Theater-be és eljutott Mombasa-ba és a legendás Masai Mara-ra is.