Magyar leiras:

Válogatás a legszebb mexikói, argentin, spanyol, olasz dalokból

Manuel Betancourt Camino-bariton

A mexikói Guanajuato állambeli San Felipében nőtt fel. 1993-tól 1999-ig a Moreliai Konzervatóriumban, majd 1999-től 2002-ig a Nemzeti Konzervatóriumban, Mexikóvárosban tanult.
Tanulmányai elvégzése után Placido Domingo-ösztöndíjat kapott, mellyel Izraelben és Puerto Ricoban a New York-i Metropolitan operaénekesei által tartott mesterkurzusokon fejleszthette énektudását.
2002-től kezdve a mexikóvárosi Nemzeti Operaházban (Bellas Artes), valamint több nagyobb fesztiválon és mexikói színházban énekelt.
2005-ben tagja lett a Zürichi Operaház operastúdiójának. 2007-től a francia National de Rhin operában énekelt. 2010-től szabadúszóként dolgozik, és több színházzal áll kapcsolatban, ahol határozott időszakokra adott operaszerepekre kap megbízást. 2015-ben Manuel a családjával együtt Magyarországra költözött, ahol a Váci Szimfonikus Zenekarral mutatkozott be operagálákon, majd fellépett a Pécsi Nemzeti Színházban Des Grieux gróf szerepében a Manon operában, J.S. Bach Kantate Magnificat, C-dúr:”Koronázási” mise K 317 szólójában.
Jelenleg a Honvéd Férfikar állandó tagja és a Volver La Vida latin együttes énekese.

Közreműködik Sebastian Ramirez Sandoval zongorán.

A fiatal mexikói zongorista 2018-ban szerzett zongoraművész diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Előszeretettel szólaltatja meg Beethoven zongoraszonátáit, és kiemelt figyelmet fordít a magyar szerzők zongorairodalmára.
Liszt Ferenc virtuóz művei mellett gyakran szólaltatja meg költői hangvételű darabjait, mint a két legendát.
Bartók Béla mély benyomást gyakorolt előadói stílusára, különösképpen a Suite op.14 drámai hangvétele.
Ramirez állandó kamarapartner Manuel Betancour koncertjein, és a spanyol, argentin szerzők mellett természetesen a mexikói zeneirodalom elhivatott tolmácsolói.