Magyar leiras:

Zenélő Budapest 2023

(július 7. – augusztus 11. – Budapest)

Hegyvidéki dallamok

Július 7. – Fritz József jazz klarinét és Gáspár Pál bendzsó

Fritz József,
Zenészcsaládból származik, nagyapja hegedült (az Aranyszarvas étterem prímása volt), édesapja klarinétozott, nővére pedig zongorázott, így ő maga is korán a zene világába csöppent. Hétévesen kezdett hegedülni, bár ehhez szemernyi tehetsége sem volt; saját bevallása szerint a zeneiskola előkészítő évfolyamában lényegében semmit sem produkált, elsőben kicsit még ehhez képest is visszaesett, ezért másodikban az elsőt ismételte meg, harmadikban pedig már csak felejtett, úgyhogy nem lehetett leosztályozni. Tizenkét évesen talált rá valódi hangszerére, a klarinétra, melyhez azóta sem lett hűtlen, emellett játszik fuvolán,szaxofonon. Klarinétos pályafutása során id. Herrer Pál és Balogh József tanítványa volt, majd a Benczúr utcai jazziskolában Pap József volt a tanára.
Rengeteg formációban játszott ill. játszik: Pannon Jazz Group, Pannon Jazz Stars, Bohém Ragtime Band, Freemen Jazz Band, Fritz-Gáspár Duo, Fritz-Marosi Quartet, Fritz-Marosi-Molnár Trio, stb., de legfontosabb zenekara a saját maga által vezetett Fritz Jazz Band, más néven Joe Fritz Band, Joe Fritz Trio.
Már igen fiatalon jazzklubokat vezetett, négy éven át Dunakeszin a 424-est, majd három évig a Zrínyi utcai Budapest Swing Klubot ill. a Gramofon külsős szerzőjeként jazzkritika-írásban is gyakorolta magát.
1996-ban egy párizsi nemzetközi klarinétversenyen több nemzetközi hírű jazzklarinétossal került kapcsolatba (Buddy DeFranco, Paquito D’Rivera, Eddie Daniels), és ettől kezdve már folyamatos kapcsolatot ápolt a szakma legnagyobbjaival.

Gáspár Pál bendzsó
A „Ki mit tud” győztes Lucky Boy’s Dixieland Band alapító tagjaként kezdte zenei pályáját. A szép sikereknek köszönhetően már fiatalon a legjobb hazai és külföldi előadókkal játszhatott együtt. A legmeghatározóbb zenekarok voltak ezek közül a Lucky Boy’s Dixieland Band, a Benkó Dixieland Band, a Hot Jazz Band, és Hot Club of Hungary. A hangszer ismeretét, és a benne rejlő lehetőségeket is a legjobbaktól leshette el. A világhírű Eddie Davis vezette be a modern banjo játék rejtelmeibe, akinek a zenekarában egyébként Woody Allen klarinétozik. Bényei Tamástól, a Hot Jazz Band kitűnő banjosától is sokat tanult, akárcsak Nagy Jenőtől, a Benkó Dixieland Bandből. Bár a tenor banjot általában a dixielandhez kötik, neki sikerült kellemes kirándulásokat tennie egyéb műfajokban is. A jazz különböző ágazatain kívül, a komoly zenében is kipróbálhatta magát, Kurt Weil, és Gershwin műveiben. Bármerre is jár a világban, mindig keresi a jó zenészek társaságát, és a lehetőséget a közös játékra. Így Európa számos Jazz clubjában lép fel nagyszerű muzsikusokkal, akik neveit jócskán sorolhatnánk. Igyekszik mindenkitől tanulni valami jót, valami újat. Jelenleg a Benkó Dixieland Band tagja, amire igazán büszke, hiszen azon kívül hogy magyar ország legnépszerűbb zenekara a műfajban, jelentős külföldi sikereket is tudhat magáénak. A Benkó Dixielanden kívül a SPARKING zenekar állandó tagja, egyik meghatározó egyénisége.

 

További információk

http://zenelobudapest.hu