Magyar leiras:

Zenélő Budapest 2020

(július 2. – augusztus 27. – Budapest)

Hatodik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest júliusban, a zene varázslatával keltik életre városunk legszebb szabadtéri helyszíneit, történelmi tereit. Az idei évadban közel 200 minikoncerttel készülnek nyolc budapesti közkedvelt helyszínen. A szabadtéri helyszíneken 20 perces, ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a közönség.

Az évek során a Zenélő Budapest rendezvénysorozat a főváros nyári életének szinte elengedhetetlen részévé vált. Az idei program közel 200 minikoncertjei olyan egyedi helyszíneken kerülnek megrendezésre mint a Margitszigeti Zenélő Kút, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Várkert Bazár Gloriettje és az Öntőház udvara, a Nemzeti Galéria előtti Savoyai terasza, a Nemzeti Múzeum előtere, a Millenáris Park és a Hegyvidéki Kulturális Szalon terasza. Minden helyszínre egyedi, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei összeállítások készültek, amelyek tökéletesen idomulnak az adott épület múltjához, történetiségéhez.

Klasszikusok jazz hangszerelésben, szaxofonkvartett, swing korszakot idéző koncert, huszárruhás  rézfúvósok, női vonósnégyes, erdélyi népzene és fafúvósok operaénekessel is szerepelnek a sokszínű repertoárban. A kamarazenei műsorokban olyan világhírű zeneszerzők műveit hallhatjuk, mint Vivaldi, Mozart, Schubert, Rossini, Liszt, Erkel, Csajkovszkij, Bizet. A fellépő művészek hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, továbbá a fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A karantén időszak lezártát egy különleges rövidfilmmel ünneplik meg a szervezők. A filmben Götz

Nándor művészeti vezető népdalfeldolgozása hangzik el, melyet egy közel száz zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg, így kötve össze városunk legszebb pontjait a zenemű által.  Ez az élni akarást szimbolizáló performansz a zenét és vizuálitást egy egységes művészi kifejezőeszközzé egyesíti. A film online premierje júliusra várható.

Az idei évadban hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. A művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában lesznek láthatók és használhatók minden érdeklődő számára. A játékos eszközök korosztálytól és zenei előképzettségtől függetlenül élvezetes és értékes kikapcsolódást nyújtanak a Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban és a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán. Az ismert járványügyi előírásokat betartva rendezzük meg koncertjeinket.

A Zenélő Budapest programsorozat egyedülálló kezdeményezésnek számít a világon a mai napig. Ilyen átfogó ingyenes szabadtéri zenei programsorozattal egyetlen nagyvárosban sem találkozhatunk.

 A különleges közösségi hangszereket bemutató, online sorozat első epizódja ITT érhető el.

 művészeti vezető: Götz Nándor

ötletgazda: Götz Béla

A hangversenysorozat a Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

További információk

http://zenelobudapest.hu

https://www.facebook.com/zenelobudapest/

https://www.instagram.com/zenelobudapest/

 

Zenélő Budapest 2020

(július 2. – augusztus 27. – Budapest)

 Műcsarnok

Klasszikusok jazz hangszerelésben

minden szombaton 11.00; 11.30

Szépművészeti Múzeum

Szaxofonkvartett

minden vasárnap 11.00; 11.30

Hegyvidéki Kulturális Szalon, terasz

A swing korszak gyöngyszemei; Térzenei estek

minden csütörtökön 19.00

Várkert Bazár, Gloriett

Huszárruhás rézfúvósok

minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

Magyar Nemzeti Galéria

Erdélyi népzene

minden pénteken 16.00; 16.30

Margitszigeti Zenélő Kút

Női vonósnégyes szólistával

minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

Magyar Nemzeti Múzeum

Fafúvósok operaénekessel

minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

Közösségi hangszerek kiállítása
interaktív térzene minden korosztálynak

 Várkert Bazár, Gloriett

minden pénteken 16.00-19.00

Hegyvidéki Kulturális Szalon

minden szombaton 16.00-19.00

Millenáris Park

minden vasárnap 16.00-19.00

Részletes programbontás: http://zenelobudapest.hu