Magyar leiras:

A kiállítást megnyitja: Eifert János Balogh Rudolf – díjas fotóművész

Közreműködnek:

Jenei Lilla és Julien Klopfenstein táncművészek

Jenei Lilla és Julien Klopfenstein a Földi Béla által vezetett Budapest Táncszínháznál találkozott.

Első közös alkotásukat 2020-ban hozták létre „Twin Shadows” címmel, mely nagy sikert aratott a budapesti premiert követően.

A művész páros 2023-ban egy saját egész estés produkciót alkotott „Pure Dance” címmel, mely budapesti premierje után, nemzetközi táncfesztiválokon is részt vesz.

 

CSORBA KÁROLY  „Tükör által homályosan” táncfotó kiállítás

1954-ben Apostagon születtem, Budapesten és Kalaznón élek. Régóta fotózom, de képeimmel csak 2009-ben jelentem meg először a nyilvánosság előtt. Kertészmérnökként és vidéki kötődésem miatt a természet, a táj, a kertek, a nemzeti parkok és a népi építészet érdekel. Kezdeti fotós eredményeimet is ezen a területen értem el.

Egy ausztrál- magyar fotópályázaton 3. helyezett lettem, és így fotóim láthatóak voltak Ausztráliában és itthon is, majd fotóalbumokba kerültek.

Első önálló fotókiállításomat Finnországról készítettem. Családi kötődés miatt többször eljutottam ide, és az ott szerzett élményekből születtek az északi témájú önálló kiállításaim: a „Juhannus, Szent Iván Éj Finnországban és a „Turku Tallinn, Európa Kulturális Fővárosai 2011”.

Kalaznón felújítottunk egy régi sváb házat, amely egykor a családunk tulajdona volt. Itt Istállógalériát nyitottunk és kulturális rendezvényeket tartunk. A Magyarországi Németek Kulturális Központja, a Zentrum évente szervez fotópályázatot Blickpunkt címmel „sváb” témakörben. Több kalaznói képem kiállításra került, többször beválogattak az éves naptárakba, majd a zsűri tagja is voltam.

2010-ben csatlakoztam az APS Stúdió csapatához. Itt sok szakmai segítséget kaptam Baán Katalin és Abonyi Maya fotóművészektől. Rendszeresen részt veszek a közös kiállításokon.

Táncfotózás:

2012 -ben ismertem meg a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot. Meghívásukra több megnyitón, fesztiválon, színházban és a stúdiójukban is fotóztam őket. 2013-ban bekerültem a „ Mozdulatművészet 100+” kiállítói közé. A kiállítást a Mozdulatművészet 100 éves évfordulója alkalmából, 100 év  archív és kortárs fotóanyagából válogatták össze. Fenyves Márk orkesztész és Pálosi István táncművész támogatása meghatározó volt számomra.

Tánc témájú képeimmel sikeresen vettem részt pályázatokon, ahol megismerkedtem Eifert János fotóművésszel, a zsüri elnökével. A Mester  tanítványa lettem, akitől komoly szakmai képzést és sok közös kiállítási lehetőséget kaptam.

„Tükör által homályosan”

Több mint 10 éve rendszeresen fotózom a Nemzeti Táncszínház fotóspróbáin, valamint számos kulturális helyszínen. Ez a kiállítás válogatás az elmúlt évek fantasztikus előadásainak képanyagából. A kiállítás címe egy gyönyörű bibliai idézet, a tükör nálam már a tükörreflexes fényképezőgépet jelenti. Úgy érzem, hogy a mozdulatok ezerféle rezdülését nemcsak a tűpontos felvételekkel lehet visszaadni! Sőt!!! Kísérletezem, és az elmosódott képek, torzók nekem néha többet mondanak el a tánc lényegéről!

 

A kiállítás a programok függvényében október 30-ig tekinthető meg.