Magyar leiras:

Előadó: Koppány Zsuzsa

 

Minden hónap harmadik szerdáján.

Klubvezető: Sütő-Nagy István

 

Hegyvidék Sportegyesület Természetjáró szakosztály

Szabadság Vándorai csoportja

A Szabadság Vándorai az 1970-ben alapított Számítástechnikai Koordinációs Intézet 1989-ig működő Sportkörének, azon belül a Természetjáró szakosztálynak az utóda.

A tagság a ’70-es és ’80-as években elsősorban a cég túrázást kedvelő dolgozóiból és családtagjaikból állt. Az ebben az időben kialakult rend szerint, havonta egy kisebb és egy nagyobb túrát tartott a szakosztály 3-4 túravezetővel. Ezen túl az iskolai tavaszi szünet elején 3-5 napos, a tanév kezdetén, szeptemberben 2-3 napos kirándulásokat tettek; változatos helyeken megszállva járták az országot. A tanév végén rendszerint egy héten át táboroztak együtt, a ’80-as évek második felében főleg a Tátrában. Nyaranta a Római-parton tárolt kielbootokkal vízi túrákra is mentek.

Az SZKI Sportkör feloszlatása után a tagság jelentős része továbbra is együtt kívánt túrázni, ennek lehetőségét a Budapesti Természetbarát Sportszövetség mellet megalakult Budapesti Természetbarát Kör teremtette meg, ahol Szabadság Vándorai néven, nyitott, önálló szakosztályként működhettek tovább. Ekkortól a tagság fokozatosan kicserélődött, illetve kiegészült a hozzájuk csatlakozó turistákkal.

1990-től a nyári túrák színhelye kibővült, Ausztriába és a Kárpát-medence több területére is eljutott a társaság. A ’90-es évek vége felé azonban a gyermekek és a felnőttek is el-elmaradoztak, így általában már csak havi egy túrát tartottak a túravezetők.

A Budapesti Természetbarát Kör 2002-ben feloszlott, a Szabadság Vándorai azonban továbbra is együtt maradtak, mivel a Budapest XII. kerület Polgármesteri Hivatala által alapított Hegyvidék Sportegyesület befogadta őket 2003-ban a Természetjáró szakosztályába, mint önálló csoportot. A HSE-hez való csatlakozás után a csoport a korábban kialakított program szerint működött tovább. A nyári túrákon, egy utazási iroda közreműködésével, autóbusszal utazva távolabbi országokig és városokig is eljutottak, Krakkótól a Skodrai-tóig, Neszebartól a Garda-tóig ismerkedtek meg Európa leggyönyörűbb vidékeivel. A 2001. évi nyári túrát a csapat finn házaspár tagjai szervezték Dél-Finnországba. A tagság a túrákon a természeti értékek mellett a fellelhető kulturális, építészeti érdekességeket és műemlékeket is felkereste és felkeresi mind a mai napig.

A XII. kerületi Polgármesteri Hivatal által működtetett Szabadidő Központ a túrákat rendszeresen hirdeti a kerületben. Az „Edzett, sportos Hegyvidék” rendezvény keretében minden hónap első és harmadik szombatján kerül lebonyolításra túra. Ezeken rendszerint nem csak Szabadság Vándorai-tagok, hanem szép számú vendég is részt vesz. Az utóbbi években 25-28 túrán – a 40-45 tagon kívül – 60-70 vendég is részt vett, összesen 450-480 megjelenéssel 800-900 túranapot teljesítettek. A tagság felett is telik az idő, így a túrák mostanában már csak 10-16 kilométeresek, kényelmesebbek, ezáltal viszont jobban élvezhető a táj és a természet változatossága, szépsége, több idő jut a felkeresett környezet értékeinek megismerésére.