Magyar leiras:

Ki meri azt állítani, hogy a világhírű költőnk Petőfi Sándor rokona, szüleinek (Hrúz Mária és Petrovics István) oldalági leszármazottja? Bizony, az élet tele van váratlan fordulatokkal – summázható az izgalmakkal, meglepetésekkel teli családfakutatással. Borzák Tibor újságíró, író mintegy harminc éves kutatási eredményének köszönhetően kétszáznál is több, Magyarországon és külföldön élő rokon adatait gyűjtötte össze, bizonyítván, hogy a költő családfája az elmúlt kétszáz esztendőben milyen csodálatosan kiterebélyesedett.

A filmben Bánföldi Szilárd színművész jóvoltából Petőfi is visszatér, hogy büszkeségét leplezetlenül hangoztatva bemutassa utódainak embert formáló tetteit. Azok közül, akiknek munkásságában fellelhető a kitartás, a haza- és emberszeretet, a nyíltság, a bátorság, amelyek a költő szüleitől, Hrúz Máriától és Petrovics Istvántól is eredeztethetőek.

Külön érdekessége a filmnek a családokhoz üzenetéhez kapcsolható zene: Petrás Mária, Mistrál- és Crédo együttes, Varga Miklós, Hankiss Ilona ny. operaénekesnő.

A filmbemutatón megismerhetik Baranyó Katalin, győri családfarajzoló által készített, az országban egyedülálló Petrovics-Hrúz-Petrics összesített családfát is.