Magyar leiras:

Jon Kabat-Zinn, amerikai orvosprofesszor 40 évvel ezelőtt írta le a mindfulness-t, a tudatos jelenlét pszichológiáját.

Lényegét tekintve a figyelmünket szándékosan és ítélkezés-mentesen a jelen pillanatra irányítjuk. Eszköze pl. a légzésre, a testtartásra, a talajjal való érintkezési pontokra vagy éppen a külső hangokra való odafigyelés. Ennek eredménye a szorongás csökkenése lesz. Azaz minél jobban megtanulok az „itt és most”-ban figyelni, annál kevésbé fogok agyalni, aminek „mellékterméke” pedig a szorongás mérséklődése lesz.

Gyakorlatban a figyelem megtanulásának az eszköze a meditáció.  Mit is jelent ez ebben a tudományágban? Egy olyan rendszeressé tehető tevékenységről beszélünk, amikor az ember nem akar sehova sem eljutni. Nincsenek elvárásai, hanem egyszerűen csak felismeri, hogy hol tart. A meditációt tehát nem a „tenni” igével, hanem a „lenni” szóval lehet a legjobban kifejezni. Így cserélhető le az „automata” reakciómód tudatos válaszokra.

Az előbb leírtakat más megközelítésből is tudjuk szemlélni. Ha tudatosan keresem a mindennapokban a megelégedettséget, az pozitívan fog a lelkiállapotomra kihatni.

 

„… a tudatod és a szíved mélyén engedd meg magadnak, hogy ez a pillanat éppen az legyen, ami, és te éppen az legyél, ami vagy.” (Jon Kabat-Zinn: Bárhová mész, ott vagy. Ursus Libris, 2009., 34.o.)