Magyar leiras:

Ferrari Violetta

„Komolytalan tünemény volt. Egyszeri, utánozhatatlan, boszorkányos. Sok szép élménytől fosztotta meg a színházi rajongóit az ő korai, kényszerű távozása.”-vallotta róla egykori pályatársa, Gosztonyi János.

Olasz apa, magyar anya gyermeke. A család a mélyszegénység elől 1934-ben  Hódmezővásárhelyről Budapestre költözik. Violetta Lakner bácsi gyerekszínházában játszik,  a család részben az ő gázsijából él. Hat éves korától színpadon keresi a kenyerét. Idővel majd belefárad.

A négy éves színiakadémiát három év alatt végzi el. A Nemzeti Színházba kerül. Közel tíz évig játszik anyanyelvén. Ez idő alatt megkapja a világirodalom nagy nőszerepeit. 1956 őszén Arthur Miller Salemi boszorkányok című darabját kezdik próbálni a Nemzetiben. Ferrari Violettát Abigail szerepe várja. A bemutatót elsöpri a forradalom. Férjével ő is az ’56-os menekültek sorsában osztozik. A korszak egyetlen magyar színésznője, akinek sikerül német nyelven is karriert csinálni. De ennek ára van.

„Én otthon szerettem játszani. A Nemzeti egy fantasztikus hely volt. A nívó itt sokkal alacsonyabb, mint amilyet otthon megszoktam, s ettől borzalmasan szenvedtem.”-vallotta egy 1990-es interjúban.

Egyszer majdnem hazajön. Egri István csábítgatja Marcel Achard A bolond lány magyarországi bemutatójának címszerepére. De Violetta meggondolja magát. Sok év után tér csak vissza, meghalni. Annak idején rettentő nagy űrt hagyott távozásával. Szerepeit három színésznő vette át. Máig hiányzik.