Magyar leiras:

G. Nagy Lilla Imola

A fiatal szerző könyve 2018-ban berobbant a magyar könyvpiacra. A könyv a trianoni magyarság sorsáról a magyarság jövőjéről szól. Az író Amerikában, Kínában, Európa számos országában is élt, könyvét a fiataloknak írta, főleg azoknak, akik elhagyták vagy elhagyni készülnek hazánkat.

Lilla sikeres modellkarriert maga mögött hagyva, nem törődve az anyagi világ által kínált csillogással, 12 év után anyaországi magyarként a határon túlra, Délvidékre költözött. Amikor a fiatalok többsége elfelé igyekszik innen, van, aki az ellenkező irányban látja a jövőt, és elégedett azzal, amivel annyian elégedetlenek.

Helytörténelemmel is foglalkozó könyvének célja elérni, hogy a magyar fiatalok emelt fővel járjanak a világban, büszkék legyenek a múltjukra.

A fiatalokat az itthonmaradásra és a hazatérésre buzdítaná, könyvét a következő mondattal nyitja:

„Isten ott vár, ahol a gyökerek vannak.”

 

A „Délvidék titkai / Mit ér az ember, ha magyar?” című könyvem azért született, hogy a szülőföldünkről, a nyelvünkről, a szokásainkról, a nagyapáink, dédapáink életéről tegyen tanúbizonyságot.

Békés és egészen új, fiatalos lelkülettel szeretném gyökereink fontosságát hirdetni a világban.

Megpróbálom ebben a könyvben visszaadni, amire az élet engem megtanított, hogy ha elhagyjuk hazánkat, minden anyagi jólét ellenére elveszettek és magányosak leszünk.

Külföldre költözünk, gyökereinket elveszítve új ideológiák áldozatává válunk, a vagyonszerzési vágy megbabonázza az embert, minden nemesebb érzést kiölve.

Nincs idő odafigyelni önmagunkra, nincs igény Istenre, a gondviselés helyett már csak önmagunkban bízunk és egy idő után már semmi közünk nem lesz az élethez.

Ebben a kegyetlenül materializált világban nem vesszük már észre, hogy valójában gyönyörű helyen élünk, páratlan természeti kincsekkel. Megmaradásunk egyetlen lehetséges útja visszatérni az igaz értékekhez, hogy újra szeretni és tisztelni tudjuk azt ami a miénk. Néphagyományunk öröksége az, ami visszavezet bennünket önmagunkhoz, segít minket eligazodni. Általa megérthetjük, hogy a megvásárolt anyagi jólét nem azonos a másikban való önmagunkra ébredéssel, az ember-ember kapcsolatokkal.

„Aki nem tudja honnan jött, az nem tudja, hogy hol van és így azt sem tudja, hogy merre menjen tovább.” Pedig nyelvünkben, írásunkban, hagyományainkban és génjeinkben is ősi kincs rejtőzik – olvasható a könyv hátlapján.

Üzenetként és végszóként alljon itt G. Nagy Lilla Imola , Hol vannak a fiatalok című versének részlete:

„Telik az idő, sötétség borul rátok

Közben kérdezitek én vidéken mit csinálok.

Olvasok, írok, néha kapálok

Ültetem gyermekeiteknek az új világot.”