Magyar leiras:

Vendégek:

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Radnóti Színház igazgatója

László Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, a Radnóti Színház társulati tagja

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

A 2010. novemberében alapított, budapesti székhelyű irodalmi műhely, a Juhász Anna Irodalmi Szalon 2024. januárjától a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (Budapest 1124, Törpe utca 2.) működik. A 2024-es évad ötödik estjére május 15-én kerül sor, ahol fókuszba a 115 éve született Radnóti Miklós kerül – a vendégek amellett, hogy verseket idéznek, az élemű jelentős darabjait, és Radnóti Miklós, Gyarmati Fanni életét teszik középpontba, a ma szemüvegén át reflektálnak a XX. század egyik legjelentősebb költőjének életművére.

Életem írtam kis bottal a porba / ott estefelé, hol két út összefutott.” – írja a 115 éve született Radnóti Miklós Tört elégia című, Sík Sándornak dedikált versében. Ez a porba – és olvasói szívébe – írt élet miről tanúskodik? Milyennek látják a vendégek Radnótit, miképp kötődnek hozzá?  Mi Radnóti humanista öröksége? Miben volt más az ő költői nyelve, mint a kortársaié? Hogy él bennünk a szerelmes Radnóti és társa, Gyarmati Fanni? Milyen volt az ő kapcsolatuk? Ezt egyelőre három nézőpontból ismerhetjük meg: versek, a napló, és a fényképek – az esten mindhárom réteg megelevenedik.

Megtisztelő, hogy vendégeink között köszönthetjük a Radnóti Miklós nevét viselő Színház igazgatóját, Kováts Adélt és a Színház társulati tagját, László Zsoltot, valamint Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténészt, aki Radnóti költői, családi, személyes és alkotói útjával, dedikációival is foglalkozik munkája során, ő az, aki sajtó alá rendezte a költő levelezését.

Tartsatok velünk az Irodalmi Szalon májusi estjén, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban!

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Irodalmi Szalon – Az irodalmi hagyomány jegyében létrejött közösség célja a kezdetektől, 2010-től a kortárs és hagyományos, klasszikus irodalom szerelmeseinek felolvasószínházzal, beszélgetéssel, zenével – közösségben létezni. A havonta megrendezendő összejövetelek Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ötlete alapján és házigazdaságával valósulnak meg immár 14 éve.

Az Irodalmi Szalon 2024-es évada a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósul meg.