Magyar leiras:

Új helyszínen a Juhász Anna Irodalmi Szalon

A Bartók Béla útról a Hegyvidékre költözik az első budapesti irodalmi közösség.

A 2010. novemberében alapított, budapesti székhelyű irodalmi műhely, a Juhász Anna Irodalmi Szalon 2024. januárjában új helyszínre költözik. A népszerű irodalmi, összművészeti sorozat 154. budapesti estjét már a Hegyvidéken köszönti a népszerű Szalon: a Hegyvidéki Kulturális Szalon (Budapest 1124, Törpe utca 2.) gyönyörű épülete, nagyterme ad ezentúl helyet a programoknak. Az épületben természetesen van kávézó, így a hagyományos kávéházi hangulat is adott, egyben az új állomás lehetőség a fejlődésre is.

A 2024-es szezonkezdő estre január 25-én kerül sor, középpontba Polcz Alaine (1922-2007) pszichológus, író, a tanatológia magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége kerül. Polcz Alaine ezer szállal kötődik a kerülethez, férjével több mint ötven éven át élt a Városmajor utca 48/a szám alatti lakásukban élt. Polcz Alaine íróként is maradandót alkotott. Számtalan könyve jelent meg, az Asszony a fronton című dokumentumregény 1991-ben elnyerte Az év könyve elismerést. Irodalmi tevékenységéért Déry Tibor-díjat kapott.

A Szalon-est első részében beszélgetésben elevenik meg a szerző, majd a program második részében Tompos Kátya színművész Asszony a fronton előadásának kivonatát láthatják, ami az erőszakról való hallgatás tabuját megtörő előadás. (Szerkesztő: Seres Tamás)

„Minden háborúnak ezer arca van. Ez az enyém, ahogy én élem meg. Egy fiatal nő, én magam, tizenkilenc-húsz évesen pár hónapos asszonyként hogyan kerültem az erdélyi kisebbségi sorból, az anyaországhoz visszakapcsolt Erdélyből a csákvári Esterházy-kastélyba. Egy asszony élete a fronton. Éhezés, tetvek, lövészárokásás, krumplihámozás, hideg, mocsok. Ez az élet nem csak az enyém volt. Férjem fehér hajú édesanyját ugyanúgy elhurcolták és megerőszakolták, mint a serdülő lányokat. Az orosz katonák megtámadtak, elvertek, megvédtek, csizmával a kezemre léptek, megetettek. Milyenek voltak ők, és milyenek voltunk mi? Miért erőszakolták meg a nőket, hogy esetleg az életükkel fizessenek érte? Nem csak a bombák és a lövedékek pusztítottak, nem csak magyarokat és németeket végeztek ki. Miért harcoltak ők? És mi?” – Polcz Alaine

Irodalmi Szalon – Az irodalmi hagyomány jegyében létrejött közösség célja a kezdetektől a kortárs és hagyományos, klasszikus irodalom szerelmeseinek felolvasószínházzal, beszélgetéssel, zenével – közösségben létezni. A havonta megrendezendő összejövetelek Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ötlete alapján és házigazdaságával valósulnak meg immár 14 éve.

Tartsanak velünk az Irodalmi Szalon szezonynitó estjén, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban!
Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

További részletek a Szalon oldalán: www.facebook.com/jairodalmiszalon

Az Irodalmi Szalon 2024-es évada a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósul meg.