Magyar leiras:

11.28-30.

Egyszülős Központ

A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt meg Pesten, az Üllői úton, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt több mint négy évben a központ több mint 70-féle szolgáltatásával 28 000 egyszülős családot ért el. Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma kb. 300 000. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, a Déli pályaudvar mellett, így mi is hegyvidéki polgárok lettünk. A budai központ lehetővé teszi, hogy a Budán és a  budai agglomerációban élő egyszülős gyerekeknek és családoknak is könnyen megközelíthető, jól elérhető helyen kínáljunk szolgáltatásokat és közösséget.

11.12.01.

Memória védelem

A memória védelem projekt során lehetőség nyílik személyes találkozásra, a Hegyvidék idősügyi programjaival kapcsolatos tájékoztatásra, valamint az online memóriaszűrés megismerésére és kipróbálására.

12.02-04.

Jane Goodall Intézet

,,Minden egyes apró cselekedet számít.

Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.”

Dr.Jane Goodall

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ több mint 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket. A globális hálózat szervezetei az állatok, a környezet és az embertársak védelmét tűzték ki célul Afrikában és a világ számos egyéb területén. 

Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével, jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely akkor elsődleges céljaként a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. 

Az évek során a szervezet túlnőtte kezdeti célkitűzéseit, és az eddigi munkássága kiegészült afrikai és hazai állatvédelmi, természetvédelmi és humanitárius projektekkel. 2010 óta a Rügyek és Gyökerek Egyesület Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét.

12.05-07.

Fejlesztő Napközi Otthon

DECEMBER 6.

DECEMBER 7.

Várunk titeket faházunknál december 5-7 között 11.00 órától késő délutánig, ahol kézműves portékák megvásárlásával támogathatjátok munkánkat.

A Fejlesztő Napközi Otthont 1995. október 1-én a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő Testülete alapította. Jelenleg 35 fő ellátását, fejlesztését, mindennapos tevékenységének szervezését végezzük. Az intézményben élők felnőttkorú fogyatékosok, elsősorban értelmileg sérültek, akik között vannak autisták, különböző szindrómával élők. Sokan közülük speciális iskolákba jártak és tanulmányaik befejezése után kerültek intézményünkbe. Munkatársaink valamennyien szakképzettek és elkötelezettek a sérült emberek életminőségének javítása, fejlesztése érdekében. A gondozottak valamennyien gondoskodó családokban élnek, ellátási területünk a főváros valamennyi kerülete.

12.08.

Nem Adom Fel Alapítvány

A NEM ADOM FEL nem pusztán egy szervezet neve, hanem egy lelkület, újfajta megközelítés a szociális területen, amely áthatja csapatunkat. 

Célunk, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai (fogyatékossággal élő személyek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, időskorúak, stb.) higgyenek abban, hogy szükség van a tehetségükre, és ha nem adják fel, képesek lehetnek a sikerre, az értékteremtésre. 

Ahhoz szeretnénk hozzásegíteni Őket, hogy a saját erejüket, tehetségüket megélve, felhasználva programjainknak aktív közreműködői, sőt létrehozói legyenek, sajátjuknak, saját teljesítményüknek érezve azokat. Hisszük, hogy az Ő küzdelmükben rejlő erkölcsi tőke gazdagíthatja, nemesítheti a társadalmat.

12.08-09.

Kézzelfogható Alapítvány

 A Kézzelfogható alapítvány 2009-ben alakult látássérültek kezdeményezésére Móga Sebők Erzsébet elnökletével, aki gyógypedagógus és fazekas szakoktató is egyben. Az alapítvány tagjai a látássérültekkel illetve más fogyatékossággal élő személyekkel napi kapcsolatban álló személyek, gyógypedagógusok, civilek vagy egyéb művészeti, illetve művészethez közeli szakmában tevékenykedő emberek.

Az Alapítvány a látássérültek társadalmi rehabilitációját a művészeteken és a kézműves mesterségeken keresztül szeretné segíteni.

Célja: Akadálymentes kiállítások szervezése látássérültek számára, munkahely létrehozása látássérülteknek a tárlatvezetés témában és a kézműves szakmákban.

Párbeszéd biztosítása művészek és a műélvezők között, valamint a különböző művészek, a sérült alkotók és a látogatók között.

 A hátrányos helyzet nem csak a látási fogyatékosságból adódik, hanem a szociális körülményekből és sok esetben a család hiányából fakadó pszichés problémákból. 

  1. december 10–11.: Bátor Tábor Alapítvány

,, A felhők felett mindig süt a Nap ”

 A Bátor Tábor súlyosan, krónikusan beteg gyerekeknek és családjaiknak szervez ingyenes élményterápiás táborokat, kórházi, iskolai és online programokat Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

12. 12–13.: NOE Hegyvidéki Nagycsaládos Csoportja

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagszervezeteként működik a Hegyvidéki Nagycsaládos Csoport. A három- és többgyermekes kerületi családokat összefogó civil szervezet 2011 óta a hegyvidéki közélet aktív szereplője. Közösségi programokat, ruhabörzéket, tanszerosztást, karácsonyi jótékonysági vásárokat szerveznek. Odafigyelnek a természeti környezet és a játszóterek tisztaságára, ennek szellemében a csoport tagjai részt vesznek a hegyvidéki nagytakarításon is.

12. 14–18.: Szalatnaki Nonprofit KFT. ; Brezik Szociális Szövetkezet

Szalatnak település a Kelet- Mecsekben elhelyezkedő zsákfalu, amely lakosságát nagyrészt svábok, hollandok, belgák, magyarok és kis részt romák alkotják. A hátrányos helyzetű település közel fél órára van minden kisebb várostól, a faluban egy bolt és egy kocsma található. A gyönyörű természeti környezet hívogatja a friss levegőre vágyó, romantikus lelkületű városiakat, így évről- évre egyre többen lesznek a fiatalok is. A Szalatnaki Nonprofit KFT. település leghátrányosabb családjaival dolgozik, általában a közfoglalkoztatásban és kisebb mértékben bedolgozással – újrahasznosított papírból fonott kosarakat árulnak. A régi napilap újrafeldolgozása olyan hagyományos módszereket tartalmazó tevékenység, amellyel cigány származású lakosaink nemcsak azonosulni tudnak, hanem magukénak érzik. Ezzel együtt csodaszép olyan termékeket készítenek, amelyek egyben a településen és a messzebb képződő hulladék újrafeldolgozása is.„Helyit eszem, helyben veszem, mert helyin az eszem!” 

2015-ben a Brezik Közhasznú Szociális Szövetkezet kialakította gyümölcsfeldolgozó és lekvárkészítő üzemét, ahol  lekvárokat, gyümölcslevet és dzsemeket készítenek.  Az üzem alapanyag-szükségletét saját gyümölcseik és környékbeli beszállítóik biztosítják. Fő célkitűzésük, hogy megfelelő módon működjön a termelői- beszállítói- begyűjtői hálózat, miközben olyan fontos stratégiai feladatok valósulnak meg mint a magas munkanélküliség csökkentése, a hátrányos helyzetű embereknek jövedelemtermelő tevékenységek biztosítása, a gyenge vállalkozások támogatása, az együttműködések és hálózatok kiépítése valamint a közösségi gazdaság fejlesztése.

 12. 19–23.: Kék Madár Alapítvány

“CSOKOLÁDÉ SZÍVVEL-LÉLEKKEL”

A BeSweet a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által megálmodott csokoládémanufaktúra és márka. Küldetésünknek megfelelően, gondosan tervezett, prémium minőségű csokoládéinkat, fogyatékkal élő munkatársaink készítik a legnagyobb odaadással és precizitással.

Elkötelezett csapatunkkal, hónapok óta azon dolgozunk, hogy az idei karácsonyi szezont is különösen széppé tegyük visszatérő csokiimádóink és új vásárlóink számára. Mert mi sem lehet szebb, mint egy egyedi és ínycsiklandó BeSweet ízélménnyel mosolyt csalni szeretteink arcára.

Termékeink megvásárlásával, lokális és globális szinten is tehetsz valami jót. Lokális szinten a hazai megváltozott munkaképességű személyek esélyegyenlőségét segíted. Globális szinten pedig az etikus kereskedelem jegyében – a csokoládé alapanyagául szolgáló kakaóbab kistermelőit támogatod.

Az idei gondterhes és kiszámíthatatlan környezetben talán még beszédesebb márkánk mottója; BeSweet – egy falat jóakarat!

Tekintsd meg különleges kínálatunkat és hagyd, hogy a BeSweet különleges karácsonyi ízvilága elvarázsoljon!