Magyar leiras:

A keresztény világ egyik legszentebb ünnepeként beszélnek róla a húsvét mellett, de igazából nagyon sok szekuláris államban is ünnepnappá nyilvánították ezt az időszakot. 

Annyira világunk részévé vált, hogy nehezen tudjuk ma már elképzelni, hogy volt olyan korszak az emberiség történelmében, amikor senki nem ünnepelt karácsonyt. Pedig volt, mégpedig Jézus idejétől kezdve egészen a hatodik századig, amelynek jelentős részében a Római Birodalom uralma alatt éltek az emberek. Ekkor megtűrt majd üldözött vallás volt a kereszténység, majd miután maguk a római császárok is keresztény hitre tértek  államvallássá tették a kereszténységet. Ebben az időszakban formálódott és alakult ki a karácsony az általunk olyan jól ismert ünneppé. Ezzel a történelmi folyamattal szeretnénk foglalkozni előadásunk keretében. 

„Mindig is érdekelt a történelem, azoknak a folyamatoknak és személyeknek a megismerése, akik alakították korunk történéseit. Hiszek abban, hogy a jelen megismerésének a kulcsa a múltban van, és ez ad választ számos jövőnkkel kapcsolatos kérdésünkre is.” (Dr. Szabó János)