Magyar leiras:

A Hegyvidék versei  egy ,,irodalmi utazás”, amely olyan költők műveit szedi csokorba, akiket megihletett a XII. kerület és megörökítették költészetük, írásaik által. Ady Endre, Petőfi Sándor, Babits Mihály, Jókai Mór, Kaffka Margit és Nemes Nagy Ágnes mind kötődtek valamilyen szálon a XII. kerülethez, így életművükben is megtalálhatóak azok az értékes alkotások, amelyek nem születtek volna meg, ha nem tesznek egy rövidebb látogatást vagy éppen nem töltik életük egy meghatározó korszakát a Hegyvidéken.

A versszínházi előadás fő célja megmutatni, hogy ezek az emblematikus művészek miként látták és láttatták  alkotásaikon keresztül a Hegyvidéket. A versek és anekdoták két fiatal színész, Zámbó Brigitta és Szaszák Zsolt tolmácsolásában hangzanak el, kelnek újra életre és mesélnek egy olyan  irodalmi korszakról, melynek kulturális lenyomatai a mai napig fellelhetőek, ha nyitott szemmel járunk a XII. kerületben.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.