Magyar leiras:

„Mathiász János hajnalcsillag a magyar szőlészet, borászat egén. Élete példamutatás. Nem üstökös volt Ő, a szőlők, borok koronázatlan királya, hanem tündöklő állócsillag, mely bevilágítja a jövő útját, valóra váltja költőink legszebb álmát.”     (Vikár Béla)

Mathiász János, a világhírű tudós, szőlőnemesítő és borász születésének 185. évfordulójára készült el ,,A Szőlők Királya” című dokumentumfilm, amely a nagy szőlőnemesítő munkássága előtt tiszteleg. Mathiász János áldozatos munkájával hozzájárult a szőlészeti-borászati kultúra fejlődéséhez hazánkban, a szőlőtermesztés és szőlőnemesítés területén pedig világhírnévre tett szert. Neki köszönhető hogy megmentette a világ borvidékeit a szőlőgyökértetűtől (filoxéra) és közel 3700 szőlőfajtát nemesített.  Legendája egyedülálló, boraival, csemegeszőlőivel több mint kétszáz világversenyt nyert. Életműve felvételt nyert a Magyar Nemzeti Értéktárba is.

Darányi Ignác Földművelésügyi Miniszter így írt róla: „itt maga a magyarok Istene beszél Mathiász János ajkairól. Boruljatok térdre magyarok és imádkozzatok, adjatok hálát a Mennyek Atyának, hogy ilyen lángészt teremtett számunkra…”. Arany János szavait idézve: „Mathiász János olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben”. Legbizalmasabb barátja, gróf. Andrássy Gyula a borok királya és a szőlők fejedelmeként beszélt róla és „világverő tokaji borait 1848-as honfivérnek nevezte.

A filmvetítés után beszélgetés az alkotókkal:

Bárány Krisztián rendezővel és Mathiász Erzsébet Viktória producerrel.

Alkotók:

Producer: Mathiász Erzsébet
Operatőr: Holovitz Edgár
Forgatókönyvíró: Bárány Krisztián
Vágó: Bárány Dániel
Hangmérnök, zeneszerző: Cseh István
Zeneszerző: Jávori Ferenc
Női főszereplő: Tankó Erika
Férfi főszereplők: Mertz Tibor, Bordás Roland
Női mellékszereplők: Futó Lelle, Menyhárt Fanni
Férfi mellékszereplők: Borbiczki Ferenc, Kiss Árpád
Jelmez: Purtczl Bernadett
Smink: Nyári Szilvia, Dömsödi Orsolya

Időtartam:
51 perc